יואב בנימיני


פרופסור לסטטיסטיקה יישומית
(בדימוס)

Yoav photo

החוג לסטטיסטיקה וחקר ביצועים
אוניברסיטת תל אביב

תל אביב, ישראל

עבודתי המדעית משלבת מחקר תיאורטי במתודולוגיה סטטיסטית עם מחקר יישומי העוסק בעיקר בבעיות מדעיות עתירות נתונים. בכיוון המתודולוגי אני עוסק בתחום ההשוואות המרובות, ובעיקר בנושא 'שיעור התגליות השגויות' (False Discovery Rate, FDR), וכמו כן בשיטות לניתוח נתונים, ויזואליזציה של נתונים וכריית מידע. נושא מחקרי הנוכחי הוא בעיית ההדירות (replicability) במדע: יש מחקרים שזוכים לתהודה רבה, אך בניסויים חוזרים מדענים אחרים מתקשים לשחזר את תוצאותיהם. חלק מהבעייה הוא שימוש בכלים סטטיסטיים שאינם נאותים להתמודדות עם בעיית ההסקה הסלקטיבית. אני מנסה לפתח כלים שיסייעו לחוקרים להתמודד עם הבעייה, בתחומי הרפואה, האפידמיולוגיה, ביואינפורמטיקה וגנומיקה, מדעי המוח וההתנהגות.

בכל תחומי היישום האלו אני גם משתף פעולה עם חוקרים בתכנון מחקריהם ובניתוח התוצאות. הכלים הסטטיסטיים שמפותחים בשיתופי הפעולה האלו מאפשרים למצוא תבניות ודפוסי התנהגות בתוך כמויות עצומות של נתונים. במיוחד אציין את שותפותי רבת השנים עם הזואולוג פרופ' אילן גולני, שלצערי נפטר השנה, בה אנחנו עוסקים בניתוח ההתנהגות בעלי חיים בעת חשיפה לסביבה חדשה והובילה אפילו למחקר באוטיזם.

סטטיסטיקה הוא התחום המדעי הוותיק ביותר העוסק באיסוף וניתוח נתונים ובדרכים לתקשר את התוצאות. תפיסת העולם הסטטיסטית מסתמכת על ראיות מבוססות נתונים, ויחד עם זאת מכירה בכך שיש להתמודד עם אי-הוודאות הקימת בכל הוצאת מסקנות מנתונים. בהיותה כזו סטטיסטיקה היא אחד מתחומי הליבה של מדעי הנתונים והבינה המלאכותית. אני מקדיש זמן ומאמץ לקדם מחקר, חינוך ויישום בתחומים אלו.

זוכה פרס רוסיאו לסטטיסטיקה על עבודתו עם פרופ׳ הוכברג ז״ל בה הציעו את קריטריון ׳שיעור התגליות השגויות׳ ושיטה השומרת עליו, ועל פיתוחים נוספים של הרעיון והשיטות עם פרופ׳ דניאל יקותיאלי ופרופ׳ רותי הלר.

חתן פרס ישראל בחקר הכלכלה והסטטיסטיקה ופרס פירסון של האיגוד הסטטיסטי הבינלאומי

חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים , והאקדמיה האמריקאית הלאומית למדעים

חבר בי״ס סגול למדעי המוח , מרכז אדמונד ספרא לביואינפורמטיקהולמרכז קולטון למחלות אוטואימיוניות״ " באוניברסיטת תל אביב.

חבר ,האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה איגוד הסטטיסטיקה האמריקאיה האיגוד לסטטיסטיקה מתמטית, והחברה הבינלאומית לביומטריקה.